Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

maanantai 4. lokakuuta 2010

Pakolla vai pelolla vai ei kummallakaan?

Mietteitä....

Mitäpä jos omistat koiran, joka on kovin taistelutahtoinen yksilö, luonnollisesti iso kokoinen ja tottakai uros. Koira, joka heti kertoo ei toivotulla käytöksellään, jos antamasi tehtävä on sille liian vaikea. Koira joka pitkästyy herkästi ja ei toivottu käytös tulee jälleen esille. Tämä koira, joka on treenannu sun kassan jo pari tuntia, ja sit sillä alkaa mennä jo hommat överiksi. Mitä tekisit tällaisen koiran kanssa?

No helpotan tehtävää vielä hieman, tämän koiran ei toivottu käytös on sellainen, että se alkaa riekkua: alkaa purra hihnaa ja vetämään sitä, kun kiellät ja yritä saada irrottamaan hihansta, koira alkaa hyppiä vasten, näykkiä sun käsiä ja kaikin keinoin äristä. Koira siis saa vain lisää kierroksia siitä, että sinä lähdet "mukaan leikkiin". Näyttää siltä, että koiralla todella meni kuppi nurin.

No, käytös siis esiintyy kun koira turhautuu. Käytös on todellakin raskasta ja omistajalle hyvinkin kiusallista. Vierestäkatsojasta se voi näyttää siltä, että koira on todella vihainen ja on käynyt tai juuri käymässä omistajansa kimppuun. Ääntely on vahvaa murinaa ja nenäkin saattaa olla kurtussa. Ei siis mitenkään miellyttävä kokemus ja tätä et toivoisi saavan koirasta esille. Ennen tätä ihan ultimate turhautumisen merkkiä, koira toki antaa alustavia merkkejä pienellä hihnariekkumisella, jonka saat käskystä lopetettua ja hyppimisellä ohjaajaa vasten, jokan myös voit saada käskyllä katkaistua - muttet voi olla tästä varma.

Tässä siis hyvin pintapuolinen kuvaus siitä millainen koira sinulla olisi ja miten se käyttäytyisi. Olisi kiva kuulla kommentteja, miten lähtisit purkaamaan tilannetta?

Kerrottakoon, että tällaisen tapauksen koulutusneuvot ovat olleet laidasta laitaan. Pitääkö käyttää pakkoa? Väkivaltaa? Jotain rangaistuskeinoa? vai ei mitään näistä?
Entä operantti puoli - löytyykö sieltä jotain miten tätä voisi lähteä purkamaan?

Jään mielenkiinnolla odottamaan, josko joku blogini lukija haluaisi antaa kommentteja - tai jopa useampi :)

2 kommenttia:

  1. Mä varmaan itse lopettasin siihen kun ensimmäiset turhautumisen merkit tulisi ilmi. Jos tilane kuitenkin pääsisi pidemmälle, koittaisin todennäköisesti laittaa koiran jäähylle johonkin tolppaan kiinni, ja kun koira on rauhottunut voisin kokeilla uudestaan.

    VastaaPoista
  2. Mä olen ajatellut hyvin samansuuntaisesti ;) Musta on hyvin outoa ajatus siitä, että koiraa jotenkin rangaistais siitä että se turhautuu - tätäkin olen kuullut. Kiitos kommentista!

    VastaaPoista