Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

lauantai 29. tammikuuta 2011

Nenälle töitä pitkästä aikaa

Sebu sai tehdä töitä oikein kunnolla tänään, kun käytiin Salon lähettyvillä etsimässä kadonneita figuja tyhjennetyssä sairaalarakennuksessa. Onkin kulunut jo aikaa siitä, kun poijan koltiainen on viimeksi etsintää tehnyt. Meillä kun noi hakuhommatkin on menny vähän pipariksi sairaslomien vuoksi. Mutta nyt siis Espyn hälyryhmä järkkäsi meille hälytystreeneissä figuina olleille oman rakennusetsintä treenin.

Treenin alussa käytiin tietenkin tutustumassa hieman mestoihin ja hajustamassa rakennusta. Sebu kävi aikamoisilla kierroksilla kun pääsi rakennukseen sisälle. Koko ympäristö oli jännä - itse asiassa taisi jotenkin kummasti tietää, että jotain kivaa tiedossa oli, kun jo auton parkkerattuani koira alkoi tärisemään - ja kylmä sillä ei ollu!
Ensimmäistä kertaa sitten kahteen vuoteen autossa matkusti toinenkin koira, nimittäin Tilda ja tietenkin iloinen omistaja Marika. Matka menikin oikein mallikkaasti, Sebu omalla paikallaan takana ja Tilda Marikan jaloissa edessä.

Treenissä päästiin tekemään kaksi kierrosta. Olimme jakautuneet kahteen ryhmään; meidän ryhmässä oli ohjaajana Päivi ja isäntäväkeä Hannu Kerttu koiransa kanssa + me kolme muuta tyyppiä. Ensimmäisen kierroksen olimme rakennuksen pienemmässä siivessä. Itse asiassa jälkeenpäin ajateltuna ihan huippu aloitus, kun näin sain Sebullekin hyvän startin tauon jälkeen! Lähdimme treeniin ruokapalkalla ja pyysin upottamaan kaksi figua helppoihin avopiiloihin. Olinkin ilointen siitä, että Hannu oli toinen näistä upotetuista niin saatiin mieskokemuksia lisää :)
Alku kyllä meni ihan plörinäksi; Sebu otti heti alussa vainun, mutta maasta ja sen meitä edeltäneen nartun hajun - juoksusen nartun hajun. Sitä sitten siinä ensin kieltämään. No kun näistä juoksuhajuista oli päästy yli, niin alkoihan se koira etsimäänkin. Ensin löytyi ekasta kerroksesta Marika kaapista ja toisesta kerroksesta Hannu toisesta kaapista. Hieno homma - koira oli jyvällä mitä tehdään :) Mutta mitä tein sitten minä - juoksin, olin hajujen tiellä, en antanut koiralle tilaa... Päivillä oli täysi työ roikkua mun helmassa ja jarruttaa menoa - onneksi Päivi sanoi asiasta!

Toisella kierroksella olikin sitten huomattavasti isompi alue. Toiveena oli pari helppoa piiloa ja pari pähkinää purtavaksi. Mietin vasta jäkeenpäin että olipa ohjeistus, mutta hyvin se Päivi oli neljä figua upottanut. Ensimmäinen figu oli saunatilassa oven takana. Sebulla oli ilm. haju, mutta sitten kun mentiin saunatilassa pidemmälle aloi ihan omiaan touhuamaan. Voi olla, että jotenkin itse peitin sen figun hajun näin jälkeenpäin mietittynä, kun en sitten jäänyt tarpeeksi kauas antaakseni koiralle jällen sitä tilaa työstää!
Lopulta tehtiin niin, että vietiin koria kauemmaksi, figu nostettiin piilosta ja otettin näkölähtö - aloitettiin siis uudelleen. Nyt sitten ne nartun hajut unohtu ja poika lähti oikeasti töihin! Marika löytyikin saunasta oven takaa ja oli Sebukin yllättynyt kun ensin näytti sille ettei itsekään uskonu figun löytyneen ;)

Toinen figu Hannu, oli ison huoneen ikkunalaudalla verhon takana. Minä näin Sebulla olevan hajun ja tyhmänä jäin keskelle huonetta, kunnes sain huomautuksen asiasta ja tajusin olevani ihan väärässä paikassa. Eipä siinä sitten mennyt kauaakaan kun Sebu löysi toisen figun.
Kolmas olikin sitten hiemaan haasteellinen, kun figu oli tälläytyny yhden huoneen perukoille isojen pahvilaatikoiden taakse. Jälleen koira sai hajun hyvin, jakso työstää sitä huonetta pitkään, mutta meni sitten itse sulkemaan kulkureittinsä pahvilaatikon viilekkeellä ;) Sebu kävi välillä kyselemässä apujakin, mutta minäpä en niitä antanu hähääähää! Viilekkeet hieman korjattiin niin, että Sebu pääsi tunkeutumaan maalimiehelle ja siellähän se oli - ahkera työ palkittiin!
Neljäs figu olikin sitten yhden sängyn alla jemmassa ja tämä piilo löyty hyvin helposti ja pian edellisen jälkeen. Niin ja minä - annoin huomattavasti paremmin koiralle tilaa kuin ekalla kierroksella, kävelin hitaasti, annoin koiran mennä edellä. Eli oma työskentelykin parani, vaikka korjattavaa vieläkin oli. Mutta siksi tätä tehdään - opettellaan niin minä kuin Sebukin.

Mutta mun mielestä päivän tärkeimmät opit rakennusetsinnän osalta tänään olivat
- tarkkaile koiraa
- opeta korialle selkeä rituaali, joka kertoo että ollaan menossa etsintään
- anna koiran tehdä töitä
- vaadi, mutta älä ahnehdi
- anna koiralle tilaa työskennellä
- älä mene hajujen tielle
- kulje hitaasti ja rauhallisesti

Seuraavia treenejä odotellessa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti