Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

tiistai 30. elokuuta 2011

Testiin kouluttautumista tietäen tai tiedostamatta


Kesän aikana olen käyttänyt koirani sekä luonnetestissä että MH kuvauksessa. Luonnetestiin menin uteliaisuuttani: halusin nähdä millainen testi on ja miten koirani sekä minä testissä ns. pärjätään. MH kuvaukseen menin samoista syistä, mutta lisäksi kiinnosti testin osa-alueet (en ollut koskaan ko testissä ollut tai nähnyt) sekä tulos tai löydökset verrattuna aikaisemmin tehtyyn luonnetestiin.

Testien tulokset olivat erittäin hyvät ja varmasti sellaiset mitä monet haluavat koiralleen. Iloinen olin minäkin tuloksista, mutta tiedostin myös, että saatu tulos ei ollut koko totuutta.
Jos kuvitellaan tilanne A:
Koiran kanssa ei kauheasti mitään harrastella, mutta tehdään jotain perusjuttuja; käydään lenkillä asuinalueen lähistöllä ja toisinaan metsässä, käydään vaikka näyttelyissä (doggien yleisin harrastus uskoisin) ja muutoin oleillaan kotona.
Ja sitten tilanne B:
Koiraa käytetään normilenkeillä joista suuri osa on metsälenkkejä. Koiran kanssa harrastetaan aktiivisesti lajeja, joissa koira kuulee kokoajan eriliaisia ääniä (rakennusäänet, pillit, ulinat, hälytysajoneuvot, räiskettä jne), laukauksia sekä "pelissä" on mukana aina myös maalihenkilöitä. Lisäksi koiraa saa palkaksi leikkiä ja ruokaa. Muutoin oleillaan kotona.

Kumpi koira oppii reagoimaan erilaisissa tilanteissa ja olemaan välittämättä räminöistä, laukauksista, reagoimaan hillitysti tai luottavaisesti yllättäviin tilanteisiin? Uskoisin että koira B.

Niinpä uskon vahvasti että eri osa-alueet luonnetestissä on opetettavissa koiralle toivotun mukaisiksi. Tämän voi tehdä ihan tiedostaen tekemällä tilanteita, joissa koiran kanssa treenataan tai kuten meillä, tiedostamatta. Mitä useammassa koira on mukana, mitä enemmän se on erilaisissa paikoissa, mitä enemmän sen kanssa tehdään erilaisia asioita sen paremmin se kehittyy, sen tapa olla ja reagoida/olla reagoimatta kehittyy jne.

Eli testit voivat olla mukavia, niissä voi olla ihan kiva käydä ja tyydyttää omaa uteliaisuutta, mutta tuloksia ei kannata ottaa kovin vakavasti ja absoluuttisena totuutena. Mielenkiintoista on se, että mikäli koira on kuvattu / luonnetestattu se muuttaa mm. koiran vakuutusarvoa ja siitä tulee merkintä kennelliitossa oleviin koiran tietoihin. Miksi näin? Mitä merkitystä tällä on, kun testin tulos on enemmän tai vähemmän oppimisen tulos?




1 kommentti:

  1. Yleisesti väitetään, että taistelutahto, puolustushalu ja terävyys olisivat jossain määrin harjoiteltavissa. Toimintakyky puolestaan taas ei, eikä koiran kovuus/pehmeys. Toisaalta osa-alueet korreloivat myös jossain määrin keskenään. "Toimintakyky korreloi puolustushalun ja taisteluhalun kanssa. Terävyys korreloi puolustushalun kanssa. Taisteluhalu korreloi sekä temperamentin, että luoksepäästävyyden kanssa. Hermorakenne korreloi temperamentin, kovuuden ja luoksepäästävyyden kanssa.Ja päin vastoin." (http://anubehm.eu/luonnetestit/artikkeli.html)

    Tottakai harrastaminen näkyy, ainakin luonnetestissä. Pääosin harrastavat koirat "saavat paremmat pisteet", jos kokonaipistemäärää ajatellaan näin.

    Mun henkilökohtaiset suosikkialueet ovat toimintakyky, taistelutahto, hermorakenne, kovuus ja temperementti sekä tietysti luoksepäästävyys. Puolustushalulla ja terävyydellä ei mulla ole kauheesti käyttöä. Laukausvarmuus on tietenkin sekin tärkeää.

    VastaaPoista