Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

maanantai 13. kesäkuuta 2011

Vanha koira ei opi uusia temppuja

Mennyt viikonloppu puhisutti meikäläistä kun taas sain tutaa siitä, mitä koiran koulutus on tänäpäivänä. Ainakin tässä tapauksessa, mitä vkonloppuna koin ja näin. Kuuntelin lauantaina kahden pk-tottelevaisuusvalmentajan oppeja koko päivän verran. Miettikääs kerran muuten minkälainen näky me oltiin siellä dobbereiden, riesenien, belkkareiden. sakujen ja rotkuloiden seassa :) Voin kertoa että taidettiin olla outo ja ihmetystä herättävä näky. No onneksi siellä oli edustettuna myös lappalaisia ja hyvin edustivatkin!

Miten mä aina voinkin yllättyä, vaikka lähtökohtaisesti jo voin arvella miten koulutusta viedään eteenpäin? No näin kävi taas, yllätyin, mutten kovin positiivisesti. Päivän sessio alkoi tunnin teorialla. Teoriasessio alkoi sisällöltään suht mielenkiintoisesti, mutta ei aikaakaan kun esimerkkeihin tuli mukaan pakotteet - tai tällä nimellä niistä ei puhuttu vaan "pieni huomautus, pieni nykäsy koiralle" ja tämän huomautuksen suuruus tulee osata säännöstellä oikean tasoiseksi koiran luoneeseen nähden. Kovaa koiraa joutuu ikävä kyllä kuulemma huomauttamaan ronskimmin kuin pehmeää koiraa.

On näköjään edelleenkin niin, että mikään ei ole muuttunut :( On ne samat tavat kouluttaa pakotteiden avulla koiria kuin on ollut viimeiset... monet kymmenet vuodet. Edelleenkään ei mietitä että mitä ihmettä sillä saavutetaan että koiralle ei kerrota oikeaa, mutta "huomautetaan" väärästä. Tai no kerrotaanhan sille tavallaan se oikea, kun ensin on "huomautettu" ja jos koira sen jälkeen tekee sattumalta oikein se palkitaaan, jos tekee edelleen väärin "huomautetaan". Mitenköhän opettais pakoitteita käyttäen koiran vaikka sammuttamaan valot? Sehän on samanlainen tekninen suoritus kuin esim. seuraaminen tai kontakti.

Hyviä asioita päivän aikana oli mm. palkkion merkityksen esille tuleminen (esim. vrt. ruoka vs. leikki), sekundäärisen (naksutin tai äänisignaali) ja primäärin palkan käyttäminen, senkundäärisen signaalin antaminen ennen kuin eväkään liikahtaa primäärin palkan antamiseksi sekä palkkion suunta koulutuksessa.  Mutta tässäkin tuli hieman hassuja juttuja esim. palkkion suunnassa - jos koira seuraa ns. avoimena eli poikittaa niin ohjeistettiin palkkion suunnalla korjaamaan. Joo juurikin näin, mutta tässä tapauksessa palkkion suunta oli ylhäältä alas eikä vastakkaiseen suuntaan poikittain kulkemiseen nähden. Houkuttelua käytettiin todella paljon, mutta koskaan ei puhuttu siitä, että houkuttelu tulisi poistaa mahdollisimman pian koulutuksesta. Mm. itse sain ohjeita, joita mietin että miten ihmeessä siitä houkuttelusta pääsee annetuilla ohjeilla eroon, kun koira ei käytännössä opi treenin aikana mitään. Ja aina tällaisissa yhtyeksissä sanotaan että "kyllä laumassakin käytetään sitä ja tätä" no käytetäänkö siellä sitten houkuttelua pennuille oppimisen metodina?

Päivän paras anti oli nähdä tuttavia ja vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan. Nauttia ihanasta aurinkoisesta ilmasta. Koulutuksellisesti en saanut mitään sellaista, mihin tarttuisin tai mitä jatkaisin kotona. Jatkan siis edelleen valitsemallani tiellä, jonka koen nopeammaksi ja oikeudenmukaisemmaksi tavaksi opettaa eläimelle haluttuja asioita. Ja kyllä se Sebu on oppinut hyvinkin ne osaamansa asiat ilman pakotteitakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti