Se oli sitten marraksuu viime vuonna, kun suuntasin kulkuni kohti Kangasalla Tommyn ja Jaanan kanalaa. Töissä kerroin lähteväni kouluttamaan kanoja ja sain hmmm... hieman enemmän kuin kummaksuvia katseita :D
Miten sitten kanojen kouluttaminen ja koiran kouluttaminen liittyvät toisiinsa? Ensi kuulemalta vois sanoa että ei mitenkään. Mutta kun tarkemmin asiaa tutkii niin hyvinkin paljon. Muistaakseni vuonna 1996 Bob ja Marian Bailey aloittivat workshopit käsittääkseni pääasiassa eläinten kouluttajille.Workshopeissa käsiteltiin operanttia ehdollistamista ja käytösanalyysiä. Baileyt olivat operantin koulutuksen edelläkävijöitä päästen tutustumaan ja oppimaan aiheesta ABEssa (Animal Behaviour Enterprice) ja heidän elämäntyönsä perustuu eläintenkoulutukseen ja tiedottamiseen operantista kouluttamisesta. Workshopeissa harjoitukset tehtiin ja tehdään edelleen kanojen avulla.
Miksi sitten kana? Internetistä googlaamalla voi löytää ehkä parempiakin vastauksia, mutta kanojen käytös muokkautuu hyvin nopeasti sen mukaan minkä kana kokee kannattavaksi tai kannattamattomaksi tahi mitä ympäristössä tapahtuu. Oman kokemukseni on, että kana huomioi ihan kaiken mitä ohjaaja tekee - liikutko koulutuksen aikana vai oletko liikkumatta, miten liikut, miten palkkaat, mistä palkkaat, kuinka nopeasti palkkaat, mihin suuntaan palkkaat jne jne. Eli kana huomioi ympäristöään erittäin tarkasti. Myös se, että kanat ovat aina olleet saaliita vaikuttaa tähän edellämainittuun primitiiviseen käytökseen ja antaa meille mahdollisuuden näin ollen käyttää kanoja näissä harjoitteissa. No sitten mun mielestä erittäin tärkeä pointti kanojen käytössä on se, että niitä kouluttaessa ei ole mitään ennakko-odotuksia - kuka olis kanaa kouluttanu? ;) Ja kanoihin ei ole minkäänlaista tunnesidettä - ainakaan mulla ei ole ollut eikä vieläkään ole tullut :D
Ainoat odotukset mitä voi olla on omat suorituspaineet - ja odotukset siitä "mähän osaan tän homman". Jos tällaisella asenteella on liikkeellä niin a) ne on syytä heti heittää romukoppaan ja b) viimeistään kanat tiputtaa maan pinnalle!
Ensimmäisen kurssin aiheena oli johdanto operanttiin kouluttamiseen: ajoitus, kriteeri ja vahvistetiheys.
Tämä käytännössä tarkoitti sitä, että opettelimme konkreettisesti kanojen kanssa: mitä käytöstä vahvistetaan (kriteeri), milloin käytöstä vahvistetaan (ajoitus), ja kuinka usein käytöksestä vahvistetaan (vahvistetiheys).
Kangasalla meidän ryhmää odotti sitten kahden sorttisia kanoja - kokeneempia "konkareita" eli jonkinmoista oppimishistoriaa omaavia kanoja sekä sitten ns. remonttikanoja (nimi tuli toisella kurssilla), eli uusia kanoja joilla ei ollut minkäänlaista oppimishistoriaa - "puhtaalta pöydältä" siis päästiin niiden kanssa aloittamaan! Jokaisella oli kaksi kanaa - yksi "vanhus" ja yksi "junnu" :)
Kurssi oli enemmän kuin valaiseva!!!
Kokemuksia ensimmäisestä kurssista sitten tarkemmin myöhemmin blogi kirjoituksissani ;)
P.s.
House of learningillä Ruotsissa on tulossa Bob Baileyn pitämät workshopit - huhun mukaan viimeiset missä itse Bob Bailey on vetämässä workshoppeja.
MUTTA ehdottomasti suosittelen kotimaisia kursseja, jotka pidetään selkeällä suomenkielellä ja rautaisella ammattitaidolla Tommy Wirènin johdolla. Ainakin kanakurssi 1 pitäisi olla pakollinen jokaiselle koiran omistajalle!
Löysin tänne, ja tätä olin odottanut, todella kiinnostavaa. Kanat mieltää jotenkin niin "tyhmiksi". Kaikki eläimet on fiksuja, tarkoitin tyhmällä sitä, että ihme että kanaakin voi kouluttaa. Nähtävästi on totta että kunhan palkinto on tavoiteltava, ja palkkio oikea aikainen kaikki onnistuu. Tästä lueskelen koska vaan lisää :) Eroaako niiden luonteet toisistaan, perusluonne kuten koirilla?
VastaaPoistaNiin ehkä olisikin hyvä puhua eläinkoulutuksesta, koska vaikka mitä eläimiä voi kouluttaa (olikohan Baileylla joku 150 eri eläinlajia mitä hän on kouluttanut) kun tietää mitä se eläin tavoittelee, miten ja miksi. Sitten voi opettaa "temppuja" vaikka mille eläimelle.
VastaaPoistaKyllä niissä kanoissa on eroja, varmasti luonteissakin - en tosin niin paljon niitä seurannut omissa oloissaan että pystyis sanomaan tarkemmin, mutta niillähän on dna joka tekee niistä yksilöitä :) Yksi ero on koulutuksen kannalta jo siinä miten ne syö: toiset nokkii vähän kerrallaan ja tosi tiheeseen tahtiin, toiset ahmii paljon kerralla ja yrittää syödä nopeasti :)