Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

torstai 19. heinäkuuta 2012

Hyvä ja luotettava koirahoitola on vaikea löytää


Suunnittelen tässä matkaa ja mietiskelin, että onkohan mun vakihoitaja mahdollisesti kotosalla, että saan pienen karvakorvani luotettavaan ja hyvään hoivaan. Toinen vaihtoehto on sitten koirahoitola, mutta hoitola ei ole se ensimmäinen vaihtoehtoni. 

Jäin sitten tarkemmin pohtimaan näitä koirahoitoloita ja hieman googlettelin, että mitäs tässä Helsinki - Espoo rintamalla on tarjolla. Tarjolla oli useita hoitoloita ja jopa koirahotelleja. No entäs sitten näiden palvelutaso? Kuka valvoo, että palvelutaso on sitä mitä luvataan nettisivuilla tai puheissa?

Hoitola -sana paikan nimessä (saati hotelli) lupaa mielestäni aika paljon, ja lähtökohtaisesti odotan, että koiraani tosiaan hoitolassa hoidetaan. Ihan perus hoitoon mielestäni kuuluu vähintään: 
 • rauhalliset tilat, joissa koira voi rauhoittua ja levätä (näitä harvoin on tarjolla jos koskaan)
 • siistit tilat
 • valoisat tilat
 • tilassa peti, vettä ja mielellään virikkeitä, sekä äänieristettä!
 • kunnon ulkoilutukset päivittäin, vähintään sen mukaan miten koira on tottunut liikkumaan. 
 • ruokinta sovitulla tavalla
 • lääkitykset sovitulla tavalla jos koiralla on lääkitys


Näiden lisäksi hyvään hoitoon kuuluu mielestäni se, että jos hoitolassa on ollut kipeä koira (näitäkin on, ihmiset ovat kovin ajattelemattomia), koira jolla voi olla/on ollut/ilmenee pian hoidossa olon jälkeen tarttuva sairaus, hyvä hoitolan pitäjä ilmoittaa tästä hoidossa olleiden koirien omistajalle. Tietenkään hoitolan pitäjä ei yleensä saa tietää näistä hoidon jälkeen ilmenneistä sairauksista. 
Toinen mistä hoitolan pitäjän tulee omistajalle ilmoittaa on koiralle sattuneet tapaturmat tai ikävät kokemukset. Osaava koiranhoitaja pystynee katsomaan millä stressitasolla koira hoitolassa on. Jo se, ettei koira halua mennä takaisin sisälle kertonee siitä, ettei paikka ole miellyttävä. No kaikissa hoitoloissa koiria ei käydä paljoa edes katsomassa (perustuu siis tulkintaan mitä nettisivuilla on kirjoitettu ja kommentoitu), joten silloinhan ei voi tietää.  En siis odota mitään ihmeellistä, pesuja, kuivatuksia, file ruokailuja, kynsien leikkauksia tms. vaan ihan sitä, että koirallani on perushoito kunnossa ja se voisi mahd. hyvin hoidossa. Vai mitä tuumit?

Hoitovuorokauden hinta pyörii usein näköjään 20-25 euron kieppeillä. Kallein mikä silmään osu oli 45 eur/vrk (iso koira, pieni alle 40kg 36 eur/vrk). Mutta hintaan korottavasti vaikutti myös joissain paikassa se, onko koirallasi eroahdistusta, onko koirasi pentu, juoksussa oleva narttu "Pentu- ja juoksulisä 9€/vrk" Eiköhän tällaisiin päivähintoihin noi peruspalvelut jo pitäis kuuluakin??
Mutta miten tiedät että hoito on ollut laadukasta ja että saat sitä mistä maksat? Ei ole yks eikä kaks kertaa kun olen kuullut kommentteja, että "se ei ollu varmaan raukka päässy ulos ku sillä oli heti ihan älytön pissa ja kakka hätä!" tai "mitähän siellä hoitolassa on tapahtunut, kun nyt mun Rekku käyttäytyy näin eikä tällaista ole ollu koskaan ennen". 

Löysin aika paljon kommentteja hoitoloista puolesta ja vastaan. Monet kommentit, jotka olivat puolesta yleensä olivat hyvin ylimalkaisia kuten "hyvä paikka" tai "koira oli iloinen kun haettiin sitä. Hyvä hoitopaikka", mutta oli jotain "yksityiskohtaisempiakin" mm. "ihanat sisustetut huoneet". Ja toden totta siellä oli aika viihtyisän näköistä hoitolaksi kun kävin kuvia katsomassa. Oli sohvaa, mattoa, verhoa, kokolattiamattoa betonin sijasta jne. Kommentit, jotka olivat sitten negatiivisempia määrittelivät tarkemmin sitä, mitkä aiheuttivat huonoa fiilistä; "Koira ei ollu päässy ulos, pimeät tilat, eläin oli ollu ikkunattomassa tilassa, eläin oli ollu kokoajan ihan yksin, hain aikaisemmin pois mutta jouduin maksamaan koko oleskelun hinnan, kauhea meteli" jne. Näiden ihmisten kirjoittamien kommenttien kirjo oli valtava ja siellä oli niin kivaa luettavaa kuin aivan pöyristyttäviäkin kertomuksia.

Tässä vain muutamia googlettamisen tuloksia, joita itse ihmettelin:
 1. Useassa paikassa koiria ei ulkoiluteta vaan ne "ulkoilevat itsekseen" tarhoissa. "Suuret tarhat tai suuret metsäiset juoksualueet ja yksiöstä vapaa pääsy ulos paitsi talvella"
 2. Ulkoilutusta/hihnalenkkiä lupaavat muutamat, mutta miten hoitajalla riittää aika kunnolla ulkoiluttaa esim. 10 koiraa 2-3 x vuorokaudessa saati edes 5 koiraa? Mulla menee yhden koiran yhteen lenkkiin helposti 1-2 tuntia...
 3. Yleensä näillä hoitoloilla ei ole lisähenkilökuntaa ja jos on, niin kuvioissa mukana on muu business, joka vie sitä aikaa koirien hoidosta. Suurin mihin törmäsin oli 38 koirapaikkaa ja 11 kissapaikkaa samassa hoitolassa! Voin vaan kuvitella sitä meteliä mikä siellä on ja kyllä se hoidon tasokin laittaa miettimään.
 4. Lenkitys maksaa erikseen - what??? Eräänkin hoitolan sivuilla luki näin "Jos koirasi tarvitsee lenkittämistä, lääkitystä tai haluat jotain muuta palvelua koirallesi, veloitamme käytetystä ajasta 10€ / 30min." Voi hyvä Sylvi!
 5. Koirilla on vapaa pääsy omaan ulkotarhaan yksiöstään - jep mutta joissain kuvissa tää ulkotarha oli postimerkin kokoinen ja/tai maa oli vuorattu betonilla!
 6. Koiran koulutus lisämaksusta - miks hitossa joku ventovieras kouluttais mun koiraa?
 7. Henkilökunnalla on alaan liittyvää koulutusta ja kokemusta - hmmmm.... missäs näitä koulutetaan ja kokemusta kerrytetään?
 8. Lämpimät tilat - eikö tämä ole itsestään selvyys, että hoitola pitää olla lämmin, muttei kuuma?
Ei ole ihme, että munkin kaverit hoitelevat toistensa koiria reissujen ajan. Hoitoloiden kirjo on tällaisen hyvin suppean ja lyhyen kartoituksen jälkeen varsin uskomaton, täysin standardoimatonta sekä perustuu puhtaasti täysin luottamukseen hoitolan pitäjää kohtaan. Voin sanoa että nettisivutkin olivat monelta osin puutteellisia - olisi kiva nähdä oikeasti kuvia tiloista eikä hoitolan pitäjien omista koirista. Yksikään katsomani hoitola ei verkkosivujen perusteella saanut luottamustani - yksi näytti kivalle. 
6 kommenttia:

 1. Olipas hyvä kirjoitus taas :-) Samoilla mietteillä mennään

  VastaaPoista
 2. mikä on sinun mielestäsi oikea hinta koiran hoidosta.paljonko itse saat palkkaa.koirahoitola ei ole harrastus vaan yritys jonka täytyy elättää yrittäjä ja mahdolliset työntekijät.koirien omistajilla on naurettavat vaatimukset ja matti kukkarossa.koiraa pitäisi hoitaa ja ulkoiluttaa 8 tuntia vrk. maksu saisi olla korkeintaan 15€,tilojen ja sähkön ym. täytyisi olla ilmaisia.tyypillisiä palkannauttijan epärealistisia ja naurettavia haihatteluja.jos koira hoidettaisiin haluamallasi tavalla se maksaisi 250€ vrk.

  VastaaPoista
 3. Hei! Kirjoituksestasi on pitkä aika, mutta vastaanpa nyt kuitenkin. Olin 8-vuotta töissä koirahoitolassa Espoossa ja asiakkailta kuullun perusteella taso hoitoloissa tosiaan vaihtelee PALJON. Kannattaa kuunnella koiraihmisten suosituksia (me esim. emme mainostaneet ollenkaan!) JA kysyä hoitajien kokemustausta SEKÄ käydä tutustumassa etukäteen hoitolaan. Ammattikoulutusta järjestetään kyllä eläintenhoitajille, myös hoitolapuolelle erikoistuen. Itselläni oli työhön mennessä yli 10vuoden kokemus kenneltyöstä.
  Paikkoja meillä oli kahdenlaisia, joko omalla ulkotarhalla, joista ulkoilu remmissä väh. kerran päivässä (mikäli koira tekee asiansa tarhaan) tai ilman tarhaa, joista ulkoilu 4xvrk joko isommassa tarhassa jos koira tekee asiansa sinne tai (väh. kerran pvässä) remmissä. Kuntolenkkeihin ei hoitolaoloissa ole mahdollisuutta, jollei sitten tehdä ryhmälenkkejä. Tällöin ongelma on turvallisuus. Poikkeuksena tästä pitkään hoitolassa asuvat koirat (aina 6kk asti) jotka luonnollisesti pääsivät pitkille lenkeille, saivat kynsi- ja turkinhoidot ym.
  Se, että hoitolassa on paljon koirapaikkoja, ei tarkoita, että se on aina täynnä! Meillä yli 20 paikasta normaali arkena oli varatuna keskimäärin 5, vkl 10. Kesät ja muut loma-ajat olivat asia erikseen, mutta silloin oli myös enemmän henkilökuntaa.
  Kun hoidossa on vaikkapa 5 koiraa ja hoitaja koko päivän vain niitä varten, ne saavat paljon enemmän huomiota, kuin kotona, jossa omistajat kotona ollessaan puuhaavat kakkea muuta! Valtaosa koirista on myös tottunut nukkumaan koko päivän omistajan ollessa töissä! Jos taas hoitola on täynnä, ei kahdenkeskeistä aikaa hoitajan kanssa ole niin paljoa, mutta katseltavaa on koko ajan. Meillä hoitola oli päivällä muutaman tunnin suljettuna, jotta koirat malttaisivat välillä nukkua rauhassa.
  Haukkuminen hoitolassa tosiaan synnyttää kovan äänen. Mutta -kuten kotona- koirat eivät hauku tutuille ihmisille koko päivää, vaan vain silloin kun hoitolaan tulee vieraita, ts. asiakkaita. Siksi ihmisasiakkaat pyritään poistamaan hoitolatiloista nopeasti. Hetken toimistossa papereita täytellessä asiakkaat kyllä huomasivat, että koirat osaavat myös rauhoittua ja että hoitola todella hiljenee kun vieraat katoavat näkyvistä.
  Itse en veisi koiraani hoitolaan, jossa on kokolattiamatto. Se on erittäin epähygieninen ratkaisu, suorastaan vaarallinen sekä tartuntatautien, että puremisen ja nielemisen kautta. Samoin huonosti pestävä puu ym. kotoisen näköiset materiaalit. Koira ei välitä sisustuksesta!
  Eläimet ovat lahjomattomia. Meille moni asiakas arasteli astella sisään ensimmäist kertaa, toisten koirien haukun ja varmaan myös monen vieraan koiran hajun vuoksi, koska koiralle ei voi kertoa että kukaan ei ole tulossa tervehtimään ilman lupaa. Toista kertaa hoitoon tullessa ne sitten tulivatkin jo eri asenteella, tietäen, että kukaan ei niitä ahingoita ja puuhaa riittää aivan eri atvoin kuin kotiin suljettuna. Valtaosa olikin vakituisia asiakkaita.

  VastaaPoista
 4. Tänä vuonna on avattu sivusto jossa on lemmikkihoitoloiden ja lemmikkien hoitajien ilmoituksia valtakunnallisesti. Sivuston nimi on lemmikkihoitoon.com. Sieltä lemmikkien hoitoa tarvitsevat ihmiset voivat ilmaiseksi löytää hoitajan lemmikilleen.

  Sivustolla on niin koiranhoitajia, kuin kissankin sekä muidenkin lemmikkien hoitajia. Kannattaa katsoa!

  VastaaPoista
 5. Mielestäni tämä kirjoitus oli melko vaateliaasta ja ignorantista näkökulmasta kirjoitettu, sillä yli neljässä koirahoitolassa työskennelleenä tiedän mitä ja miten paljon rahaa hoitolassa työskentely oikeasti vaatii. Jos hoitola on hotellimainen paikka jonne koira jätetään yön yli, on tärkeää että jokaiselle koiralle on omat boksit jotta yöllisiltä tappeluilta voidaan välttyä kun ihmisiä ei ole valvomassa. Näiden boksien äänieristäminen on hyvin kallista, ja on myös vaikeaa löytää tiloja joissa kaikille olisi erilliset huoneet (ja huodeiden kohdalla hygieniasta huolehtiminen on vielä vaikeampaa, sillä yhden boksin siivoamiseen ei kerkeä käyttää enempää kuin 10min jolloin koko höskä desinfioidaan seuraavaa asiakasta varten). Jopa neljän työntekijän voimin on suuri urakka käyttää päälle 20 koiraa ulkona kaksi kertaa päivässä, yksitellen. Pitkille tunnin lenkeille ei ole mitenkään aikaa, ellei työntekijöitä ole yksi koiraa kohden. Hiljaisempina päivinä pidempiä lenkkejä on mahdollista tehdä.

  Jos siis koira on stressialtis tai haukkuu kovasti, ei koirahoitola ole oikea paikka koiralle koska niihin luo stressiä se, etteivät koirat pääse tapaamaan toisiaan mutta tietävät kuitenkin toistensa läsnäolon. Päivähoito on aivan loistava vaihtoehto, sillä silloin koirat ovat vakiporukalla ja samassa tilassa, ja yhdessä tehdyt lenkit voivat olla esimerikiksi juurikin tunnin pituisia. Useat koirapäivähoidot tarjoavat myös yöhoitoa, eli ottavat koiran ihan kotiin luokseen matkan ajaksi.

  Suositeltavaa on siis perehtyä siihen miten, millä rahalla ja millä työvoimalla koirahoitolan pito on kannattavaa, jotta ymmärtää miksi jotkin hoitolat ehkä vaikuttavat päällisin puolin karuilta kun ei voi kuvitella oman pupsinsa viemistä sinne. Suosittelen itse ehdottomasti päivähoitoa tai yöhoidosta sopimista päivähoidon pitäjän kanssa (hinta yleensä n.30e, mutta koiraa kohdellaan kuin omaa), sillä tällöin koiraa ei tarvitse viedä hoitolaan jossa yksilöllisen hoidon/pitkien lenkkien mahdollisuutta ei ole.

  Toisaalta, harvapa jättää koiransa kuukaudeksi hoitoon, joten en usko että muutaman päivän vähempi liikunta koiraa hirveästi vahingoittaa, kunhan koirahoitolassa osataan hoitaa hiljaisuus ja rauhoittuminen oikealla tavalla.

  VastaaPoista
 6. Hei vaan, ihan pakko kommentoida, minä en halua koiraani häkkiin enkä mihinkään aitaukseen, minä haluan että koira on kuiten kotonaan. Suomessa on kaksi kivaa paikkaa, turussa Koiralinna ja Helsingissä Koiraparkki. Koirat ovat toistensa seurassa kodinomaisesti eli aivan kuin asuisivat kotioloissa, siellä on koko ajan 24/7 ammattilaisia paikalla joten homma toimii kaikilla tasoilla, ei tartte miettiä miten koirani voi ja viihtyy. Kavereita jotta saa leikkiä ja touhuta. Enemmin maksan siitä että koirani voi hyvin ja viihtyy kuin että on yksin jossain häkissä....tsekatkaas kuvat ja paikat, suosittelen!

  VastaaPoista