Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Ketjuttamista etuperin, takaperin vai miten?

Kävin viime vkonlopun aikana kuuntelemassa jälleen hieman asiaa koiren käytösten ketjuttamisesta. Siinä kuunnellessani ja toisia seuratessa ehtii yllättävän paljon miettimään myös omaa toimintaa koiran kanssa... Aluksi harmittelin hieman, etten ottanut omaa koiraa mukaan, mutta totesin, että voinhan mä treenailla kotona - nyt voin keskittyä kaikessa rauhassa erilaisten koirien ja ohjaajien seuraamiseen - niin ja tietenkin kuuntelemiseen.

Niinpä ajattelin myös kirjotella muutaman rivin luettavaksi tänne blogiin jakammisen ilosta...
Mutta pääpiirteissään, asiat mitkä kulminoitui vkonlopun pääpointeiksi ovat jälleen niitä perusasioita. Mistähän kumman syystä ne perusasiat aina tuppaa jäämään kaiken tekemisen varjoon?

Huomoitavaa ketjujen suorittamisessa on sekin seikka, että tässä vaaditaan koiralta itsenäistä työskentelyä. Itsenäinen työskentely ei ole lainkaan itsestään selvyys, sillä ohjaamme koiran toimintoja lähes koko ajan. Esim. tokossa kaikki toiminnat ovat hyvin vahvasti ohjattuja - koirat voivat itse tosin ketjuttaa niitä, tai joissain tapauksissa ohjaaja voi toivoa käytösten ketjuuntumista. Silloin haasteeksi usein tuleekin ärsykekontrollin hallitseminen. 
  1. Suunnittele!!! 
    1. mikä on kriteeri -> kerro se myös koiralle!
    2. ole johdonmukainen
    3. palkkaa vain halutusta toiminnasta
    4. tee harjoitus tarpeeksi yksinkertaiseksi
  2. kouluta yksittäiset toiminnot vahvoiksi (toiminnat jotka haluat ketjuttaa)
  3. tarkista, että toiminnat ovat yhtävahvoja. Jos eivät ole, mieti tulisiko jokin toiminta ensin vahvistaa vahvemmaksi.
  4. kun lähdet yhdistämään ketjuja voi esim. aikaisemmin vahvana ollut yksittäinen toiminta muuttua heikommaksi, jos seuraava toiminta onkin mielekkääpi tai signaali vahva
  5. ei ole väärin tai mitään sääntöä vastaan käyttää "työnimiä/-vihjeitä" ketjun kasaamisvaiheessa
  6. rakenna ketju palasista - älä yhdistä kaikkia osa-alueita yhtäaikaisesti. Esim. käytös1 + käytös2 maksu, käytös1+käytös2+käytös3 maksu jne. Niin ja samaa käytöstä voi harjoitella useamman sessionkin!
  7. Tee lyhyitä sessioita (30 sekuntia), tarkista, mitä on kasassa, mikä meni hyvin ja mitä korjaat seuraavan session aikana.
  8. Jos parin-kolmen samaa harjoitusta sisältäneen session aikana ei tapahdu etenemistä, jossain on korjaamisen varaa. Tee uusi suunnitelma - muuta omaa toimintaa!
Helppoa kuin heinänteko - teoriassa :)

Mietin sitten ketjujen soveltamista omaan harjoitteluun ja mitä olen tässä tekemässä oman koiran kanssa. Päätin, että lähden nyt kouluttamaan jotain ei niin merkityksellistä ketjua - annan koiran opetella ja erityisesti saan itse opetella lisää lisää lisää lisää... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti