Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Koirakouluista asiaa

Ilokseni luin tänään juttua Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n sivuilta.
Siellä oli ajankohtaista -osiossa nostettu esille tärkeää asiaa koirakouluista. Kirjoitettu artikkeli oli otsikoitu varoitukseksi epäeettisistä koirakouluista.

Iloinen olin siksi, että tästä ehkä vihdoinkin aletaan puhumaan. On totta, että kuka tahansa voi perustaa oman koirakoulun, toimia omalla toiminimellä ja kutsua itseään miksi tahansa kouluttajaksi. Harmillista on, että tälle koirankouluttaja-ammatille ei ole vastaavanlaista koulutusvaatimusta kuin esim. lääkärille, sairaanhoitajalle tai automekaanikolle. Harmillista myös, ettei tätä tosiaan valvota millään tavalla!

Puhutaan paljon myös siitä, että lemmikki business on ison rahan business. Niin varmasti onkin. Esimerkkinä jos ottaa pelkästään koirat (jotka voivat maksaa jopa useita tuhansia euroja per kirsu - tai sitten muutamasta sadasta eurosta lähtien) niin tarjolla on yhden jos toisenlaista koirakoulua, yhdistystä, välinettä, vimpainta, treenikamaa, näyttelykamaa, petiä, pesuainetta, ruokaa, hoitopaikkaa.... just name it. Puhumattakaan sitten eläinlääkärikuluista, vakuutuksista jne. Yhden koiran todellinen investointi voi olla huikeita summia vuodessa saatikka koko koiran elin aikana!

Koiran omistajan kontolle jää todella paljon. Koiran omistajan pitää pystyä arvottamaan koirakoulu ja vielä kouluttaja joka koulutusta vetää. Koiran omistajan tulee osata kysyä ja vielä keksiä oikeanlaisia kysymyksiä, osata tulkita vastaajan vastaukset ja miettiä miten annetut vastaukset vastaavat omaan arvo- ja ajatusmaailmaan koiran käsittelysta tai hyvästä koulutuspaikasta.
Entä sitten kun sinne koulutukseen on ilmoittautunut ja ehkä jopa osannut kysellä koulutustavoista, mutta todellisuus ei vastaakaan sitä, millaisen kuvan oli koulutuksesta saanut? Mikä on kuluttajasuoja näissä tilanteissa? Voiko saada palautusta koulutusmaksuista jos kurssin lopettaa kesken perusteena, että koulutus on epäeettistä eläintä kohtaan? Tai jos perusteena on se, että kouluttaja on ammattitaidoton? Miten nämä asiat todennetaan?

Useissa koirakouluissa ennen kurssia ei jutellan kenenkään ihmisen kanssa. Tai jos jollekin soitetaan, puhutaan usein koirakoulun vetäjän kanssa, mutta ei sen henkilön, joka koulutuksen vetää. Verkkosivut voi antaa aivan toisenlaisen kuvan koirakoulusta kuin mitä käytäntö on. On varmasti koirakouluja, jossa kouluttajiin ei panosteta, ei tiedetä miten palkatut kouluttajat kouluttavat tai mikä on heidän osaamistasonsa, etiikasta puhumattakaan. Toiset koirakoulut kouluttavat itse kouluttajia, mutta otetaanko näissä huomioon että kouluttajan tulee olla sopiva asiakaspalveluun, osattava asiat ei vain teoreettisesti vaan osattava viedä asioita käytäntöön, osattava opastaa ihmisiä ja paljon paljon muita vuorovaikutustaitoja. Ikävää on, että usein koirakouluissa keskitytään keräämään isoja asiakasmääriä laadun kustannuksella.
Sitten on vielä ne koirakoulut, joissa vetäjä ja kouluttaja on yksi ja sama ihminen. Tällöin todellakin suurella intensiteetikkä mun mielestä omaan ammattiylpeyteen tulee kuulua itsensä jatkuva kouluttaminen/kehittäminen, verkostoituminen muiden kouluttajien ja sidosryhmien kanssa ja ehdottomasti mahdollisimman laadukkaiden palveluiden tarjoaminen asiakkaille. No sitten tullaan taas siihen, että on jokaisen omassa harkinnassa ja näkemyksessä, mikä on laadukasta...


Tällaiset eettiset asiat nousevat esille nimen omaan enemmänkin yksityisissä koirakouluissa. Näissä maksetaan suhteellisen suuria summia koulutuksesta, jolloin entistä suuremmalla syyllä voisin kuvitella että asiakasta kiinnostaa mihin rahat laittaa. Yhdistysten osalta ei ole vielä nostettu moista kysymystä esille - miten koiria koulutetaan, onko koulutus miten eettistä. Yhdistyksille usein "annetaan anteeksi" jos koulutus nyt ei ole ihan mitä olisi toivonut - eihän se maksakaan paljoa eikä kouluttajilta vaadita välttämättä osaamista... Mutta yhtä hyvin yhdistyksen tulisi noudattaa eettisiä arvoja niin eläimiä kohtaan kuin kunnioitusta yhdistyksen jäsentä kohtaan. Tähän aiheeseen pureudun blogissani kyllä vielä myöhemmin :)


Ja jos nyt tätä kirjoitusta lukee joku ja ajattelee että "taas jotain ihmeen lässyttelyä ja kukkahattu touhua" niin mietippä vielä heti. Laita itsesi tilanteeseen, jossa kana ei sinua tottele kun kutsut sitä luoksesi, vaan juoksee kohti toisia kanoja. Siinä ei auta selättää sitä kanaa, tai nyppästä hihnalla tai mikään muukaan "hapettaminen". Tuskin se kana lopettaa esim. tällaisen ns. hapettamisen jälkeen sitä juoksemista sinne toisten kanojen luokse, ellei siltä henki lähde. Tai vaihda kana elefanttiin, jänikseen tai vaikka lehmään.

Olen mielelläni kukkahattu kouluttaja ja koirakoulun omistaja, kun se tarkoittaa etten kohtele eläintä epäeettisesti! Olen sitä mieltä, että siinä missä taidot loppuu alkaa väkivalta. Väkivallalla tai vahingollisella tavalla ei opeteta eläimiä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti