Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

perjantai 14. toukokuuta 2010

Pakoitteiden käytön hienous???

Koiran koulutuksessa käytetään neljää eri tapaa ohjata koiran toimintaa toivottuun suuntaan:
- positiivinen vahviste - koiran ympäristöön lisätään jotain, mikä koira kokee hyväksi
- negatiivinen vahviste - koiran ympäristöstä poistetaan jotain, jonka koira kokee epämiellyttäväksi
- positiivinen rankaisu - koiran ympäristöön lisätään jotain koiran kannalta epämiellyttävää
- negatiivinen rankaisu - koiran ympäristöstä poistetaan jotan koiran kannalta miellyttävää

Näiden metodien ymmärtäminen on usein koirankouluttajalle mysteeri eikä niitä edes usein tiedetä olevankaan. Usein törmään tilanteeseen, jossa koiraa koulutetaan hyvin paljon positiivisen rankaisun kautta. Tähän törmäsin juurikin jälleen tällä viikolla ja vielä vakaassa uskossa, että se on hyvä tapa kouluttaa koiralle haluttu toiminta.

Jos ongelma on esim. se, ettei koira seuraa omistajaansa, kuulin ohjeen ns. kontaktiruudusta. Tässä tarkoituksena on nykäistä koiraa hihnalla kun koira ei välittömästi seuraa ohjaajan tekemää neliön mallista kulkua (askel eteen, askel oikealle, askel taakse, askel vasemmalle). Koiralle ei missään vaiheessa kerrota mitä siltä odotetaan, mutta kaikesta muusta kuin vieressä seuraamisesta tuloksena on rankaisu = hihnasta nykäisy. Ok, no koira oppii väistämään kipua ja nykäisyä, mutta mitä muuta se oppii samalla?
Mitäpä kun tätä toistetaan aina uudestaan ja uudestaan eri paikoissa eri ympäristöissä ja eri häiriötekijöiden läsnäollessa. Saammeko koiran joka alkaa reagoimaan negatiiviseti ja jopa agressiivisesti kaikkeen näkemäänsä?

Oli koira sitten ns. pehmeä tai kova, en usko että pelkän pakotteen / rankaisun kautta koiraa saadaan opetettua oikeasti olemaan muuta kuin ns. pommi, joka voi räjähtää hetkenä minä hyvänsä, kun hermot eivät enää kestäkään asetettua kuormaa. Ohjaaja oppii olemaan varuillaan ja nykimään koiraa useammin ja useammin aina joka tilanteessa. Ja näin meillä onkin sitten suuri ongelma käsissä.

Usein ihminen käyttää rankaisua ja väkivaltaa koiraansa kun ei tiedä mitä muuta voi tehdä - tai kun joku 'guru' sanoo että tee näin. Koiran koulutuksessa omien arvojen noudattaminen on ok, kouluttajan metodien kyseenalaistaminen on ok. Johdonmukaisuus on a ja o, mutta se ei tarkoita koiran väkivaltaista käsittelyä tai jatkuvien pakotteiden antamista.

Minä olen vahvasti sitä mieltä, että koiralle pitää kertoa ensin, että mitä siltä odotetaan, jotta sillä on mahdollisuus onnistua. Jos mahdollisuutta ei anneta on se ihan verrattavissa siihen, että ihminen menee työpaikalleen, jossa kukaan ei kerro että mitä työtehtäviä pitäisi suorittaa. Jokaisesta asiasta, mikä kuuluu siihen ei suoritettavien työtehtävien joukkoon, sinua lävästään korville. Mutta missään vaiheessa ei sanota että mitä pitäisi tehdä. Kauanko motivaatio pysyy korkealla ja jaksat yrittää löytää sen oikean työtehtävän josta korville ei löydä?

2 kommenttia:

 1. Amen!

  Ehkä noilla pakoitteilla saadaan tuloksia nopeastikin, mikäli koira on sen tyyppinen. Tosin keskustelin asiasta yhden itseäni viisaamman kanssa joka totesi pehmeänkin koiran kestävän pakotteita. Pakotekoulutuksella tuloksiin päästää oikeasti nopeammin. Mutta se isoin ja haastavin juttu on se, kuinka pakote tehdään ja että se tehdään juuri oikealla hetkellä. Ei sekunnin ennen tai jäljessä.

  Siksipä jatkan itselleni hyväksi havaittua operanttia ehdollistamista :)

  VastaaPoista
 2. Petra, valitsemasi tie on oikein mainio!
  Sillä operantilla tavalla on koulutettu vaikka mimmoisia eläimiä norsuista skorpioneihin :) ja tuloksellisesti. Haaste on vaan kouluttajalla keksiä mikä esim. skorpionia motivoi :D

  Niin ja mikä pakote toimis skorppariin....?

  Mitä tulee tuohon "pakotteen aivan täsmälliseen oikea-aikaiseen antamiseen" niin se on mun mielestä huttua. Miten ihminen voi määritellä milloin rangaistus on oikea-aikaisesti annettu... koska se on yleensä aina myöhässä. Eikö?

  VastaaPoista