Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Palkkion suunta harjoittelussa

Aika usein ihmiset miettivät mikä meni vikaan kun koira ei olekaan sillä paikalla mihin itse oli sen ajatellut. Tällaisiin asioihin törmää esim. toko liikkeissä vaikka seuraamisessa, sivulle tulossa tai puolestaan ihan kotioloissa kun koiralle opetetaan vaikka jotain tiettyä paikkaa jossa oleilla jostain tietystä syystä.

Toisinaan käy niin, että koira oppii sivulle tulossa istumaan ihmisen taakse tai eteen - ei siihen jalan viereen, mihin oli tarkoitus. Seuraamisessa koira kulkee vinossa niin että takapuoli osoittaa vasemmalle ja nenä osoittaa oikealle ohjaajan etupuolella tai vaihtoehtoisesti koira saattaa kulkea ohjaajan takana.

Useissa tapauksissa on lähdetty pakitsemaan koira mahdollisesti väärin, kun mietitään mikä olikaan tavoitteena. Esim. jos koira kulkee poikittain, saattaa syynä olla se, että koira on palkittu aina oikealta ja siihen eteen - ei vasemmalta siihen oikeaan kohtaan vasemmalle. Toki voi syitä olla muitakin, mutta tässä keskityn vain palkkion suuntaan.

Itse olen onnistunut opettamaan koiralleni nimen omaan tuon seuraamisen hieman takana, johtuen mm. siitä että palkkasin koiran hieman taakse. (tosin jotta asia ei ole liian yksinkertainen, on siihen käytökseen toinenkin syy) Palkkiona tässä käytin ruokaa. Nyt kun olen lähtenyt korjaamaan tuota liikettä palkkiona käytän eri motivaattoria ja palkkion suunta on aina eteen. Nyt joidenkin harjoitussessioiden jälkeen on havaittavissa muutosta!


Palkkion suunnalla eläimen koulutuksessa on suuri merkitys. On olemassa sellainen sanonta kuin "palkkaa paikkaa" Eli palkkion paikalla kerrotaan elöimelle, missä sen kannattaa olla kun palkkio tulee aina siihen. Toisin sanoen, jos koira palkataan eteen seuraamisliikkeessä, usein käy niin että koira alkaa kääntyä eteen ja seuraamisesta tulee liikkeenä vino -> koira saattaa ennakoida että kannattaa olla hieman edessä kun se palkkio tulee kuitenkin sieltä oikeelta. Tällä on tietenkin merkitystä silloin jos tavoitteena on kisailu, mutta ns. kotioloissa tällä ei niin suurta merkitystä ole ellei sitten vain halua tehdä kriteeriksi paikkaa.

Kun olen ollut kanoja kouluttamassa, on palkkion suunnalla nopeasti saanut aikaan joko toivttua tai ei toivottua käytöstä. Koulutuksessa tehtävä oli saada kana nokkimaan mustan ympyrän keskikohtaa, joka oli vaalea. Kanat eläiminä ovat siitä metkoja, että ne muuttavat käytöstään hyvin nopeasti - hyvään tai huonoon kouluttajan mielestä. Harjoitusta tehdessä huomasi hyvin nopeasti, jos kana alkoi nokkia vasenta reunaa mustalla alueella, että mistä se johtui ja kuinka sen sai palkkion suunnalla korjattua takaisin keskelle. Yksi ratkaisu tähän oli tietenkin palkata kana enemmän oikealle - vastakkaiseen suuntaan nähden sitä mihin sen piti nokkia.

Eli miettikääs kun koiraa tai muuta eläintä koulutatte, mistä suunnasta palkkio eläimelle tarjotaan!

p.s. kuvat eivät liity liikkeisiin, joita kirjoituksessa mainittiin. Kuvissa palkitaan eteen tuloa ja palkkion suunta tietenkin mielessä.

1 kommentti:

  1. Tossa muuten tuli paljon mietittävää........Urpo tulee kanssa eteen ja palkkaan siinä...hmmmmm pitääkin koittaa. Kiitos muuten hyvistä kirjoituksista

    VastaaPoista