Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

torstai 2. joulukuuta 2010

Koulutustekniikkaa - Kriteeri

Kävin jälleen kerran pyörähtämässä Kangasalalla yhdessä ehkä Suomen tunnetuimmassa "kanalassa". No en tosipuheessa tiedä onko se Suomen tunnetuin, mutta mä en ainakaan tiedä yhtään muuta kanalaa :)

Tämä kanala on siitä erikoinen paikka, että siellä kanat vaeltelevat vapaana omassa tarhassaan ja päätarkoituksena ei todellakaan ole munia, eikä tässä kanalassa muuten kukot kukkoile.  Mutta erityisen erikoisen tästä kanalasta tekee se, että ihanan leppoisan elämän lisäksi, ne oppivat mitä ihmeellisempiä temppuja, joita ihmiset tulevat sinne niille opettamaan - tarkoituksellisesti tai vahingossa ;)

No tosi puheessa se mitä ne kanat oppii näillä Tommy Wirènin ja Jaana Rajamäen vetämillä kursseilla ei olekaan se juttu. Se juttu on mitä workshoppiin tuleva ihminen oppii. Kyseessä on siis koulutustekniikkaan keskittyvät kurssit - operantin ehdollistamisen workshopit.
Ihan sama millaista piruettiä tai muuta toimintaa se kana lopulta suorittaa - kunhan ihminen on sisäistänyt aiheen ja siihen liittyvät seikat - kuten kriteerin tässä tapauksessa.

Workshopissa käytiin läpi kyllä koko perus kirjo
- ajoitus
- palkkion suunta
- kriteeri ja sen nostaminen
- vahvistetiheys
- mekaanisten taitojen tärkeys
- erotteleminen

Hyvinkin syvällä kävin koulutuspäivien aikana, mutta aina on yhtä ihana tunne se että onkin saanut oikeasti tehtyä mitä piti ja itse oivaltaa mitkä kohdat oli haasteita ja mitkä oli selviä. Tosia-asia on, että minkä teoriassa taitaa ei korreloi käytäntöön. Käytännön tekeminen vaatii harjoittelua, harjoittelua, harjoittelua... ja harjoittelua ennen kuin eläin on mukana.
Kun eläimen kanssa harjoitellaan, pitää oikeasti tietää mitä tekee, miten tekee, miksi tekee.

Ja muista Think, Plan, Do.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti