Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Ilo omistaa iso koira

Mikäs siinä on, että kun on iso koira niin sitä halutaan monesti ns. hyödyntää?

Ensimmäisenä tulee mieleen se, että kun on ison koiran omistaja niin muut isojen koirien omistajat mielellään käyttävät toista isoa koiraa "opettamaan toiselle tapoja".
Elikkästä jos oma iso (1) koira käyttäytyy vapaana sopimattomasti; hyppii selkään, härnää toista, räksyttää toiselle, tökkii toista, murisee toiselle, näyttää toiselle hampaita, näykkii jne, odotetaan, että "paikalle" tulee toinen iso koira (2), jolla palaa tähän käytökseen hermo ja ns. 'opettaa' tätä huonosti käyttäytyvää. (Opettaminen tässä kohdassa tarkoittaa siis sitä, että koiralla 2 palaa hermo ja näin ollen se alistaa koiran 1 omalla tavallaan).

Tilanteessahan ei tapahdu mitään poikkeavaa tai agressiivistä vaan tämä isokoira 2 sanoo isolle koiralle 1 että "Mä en hyväksy tollaista kätyöstä. Lopeta." ja iso koira 1 joko lopettaa tai kokeilee vielä uudelleen ja tästä riippuen tilanne voi toista - jopa hieman ronskinpana huomautuksena. Tilanne voi mennä jopa siihen pisteeseen, että jos koira 1 ei ymmärrä lopettaa koira 2 joutuu käyttämään hampaitaan. Sitten mennään mahdollisesti molempien kanssa eläinlääkäriin...

Mä en mielelläni koirani kanssa ole näissä tilanteissa, koska en halua että se on aina se mun koira jolla pitää palaa se hermo kun yks hyppii selkään koko ajan tai näyttää hampaita ja härkkii. Yleensähän omistajat eivät sitten enää tee mitään - opeta koirilleen sopivan ja sopimattoman käytöksen eroja vaan odottavat että "koira 2 kouluttaa".
Välien ratkominen ja sellainen normaali kanssakäyminen koirien kesken on sitten ihan eri juttu.

Mutta mitäs teet... aika yksin olet näissä tilanteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti