Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Rotumääritelmä - mitä varten se on olemassa?

Taannoin sain ilon ja kunnian osallistua hyvin mielenkiintoiseen keskusteluun siitä, mitä koiranjalostus tänä päivänä on - mitä koirien kasvatus ns. kenneltoiminta oikein ajaa takaa ja mikä yhteys tällä kaikella on rotumääritelmän kanssa?

Monessa mielessä koiraharrastaminen on ihmisille intohimo, halu tehdä ja harrastaa koirien parissa. Tästä syystä useat ihmiset tekevät vapaaehtoista ja talkootyötä eri rotujärjestöissä, yhdistyksisä ja seuroissa. Sitten on niitä, jotka ovat tehneet siitä busineksen - toiset sen vuoksi, että näin kattavat omia kulujaan kun kehittävät omaa tietämystään ja toiset taas ihan muista syistä.

Mietin, että miksi koiran jalostus ei ole intohimo vaan lähinnä business, jolla rahastetaan ihan sikana! Niin ja paras business tällä hetkellä on ne pienet sekarotuiset ja rodulliset taskukoirat, jotka kuulemma maksaa 2-3 tonnia! Käsittämättömiä hintoja - ja hei, mulle voi antaa tuon rahan niin saisin sillä jo melkein tarvitsemani tila-auton ;D

Mitä varten meillä on rotumääritelmä, jota ei noudateta? Ja jos joku nyt rohkeaa väittää että joo noudatetaan - niin hyvää päivää! Mä en usko alkuunkaan että näin on - näkyyhän se meidän eri rotujen kirjossakin!!! Ja hei - on poikkeuksia, mutta ne on NIIIIN harvinaisia! Näille poikkeuksille sitten onkin tärkeää se rotu ja sen oikeanlainen käyttö, kun näyttelytittelit tai pennusta saatava rahallinen korvaus.

Nostan hattua eräälle rotujärjestölle, joka on aloittanut todella hienon työn rodun pelastamiseksi. Tarkoitus on saada tämä rotu näyttämään ja olemaan sitä mitä rotumääritelmäkin määrittelee! Jos jokaisella rodulla olisi tällainen "sertifikointi" järjestelmä, joka samalla valvoo pentueita ja niiden määriä - mä todellakin hankkisin pentuni kasvattajalta joka on moiseen sitoutunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti