Kirjotelmia ja ajatuksia harrastuksista, elämästä.

Hyödyllistä vai täyttä puuta heinää - päätä sinä. Minä tyttö vain kirjoittelen!

torstai 18. maaliskuuta 2010

Kanakurssikuulumisia - kanojen käsittely ja kuivaharjoittelu

Kanat ja ajoitus, kriteeri sekä vahvistetiheys siinäpä oli purtavaa kerrakseen ensimmäisellä ns. kanakurssilla ;) eli virallisemmmin koulutustekniikan peruskurssilla nr 1.

No aika uutta oli koko homma, kun ennen olen kanoja vaan katellu, mutten edes miettiny koskettavani saati sitten kouluttaa. Tehtävä yksi oli: tutustu eläimeen kana ja kosketa sitä. Himpskutti kun jännitti ja jopa hieman arvellutti se niiden nokkiminen. Ne oikeasti nokki kättä kun niitä yritti ottaa pois häkistä pöydälle töihin. Ja sitten niiden käsitteleminen oli toinen juttu - miten saada lintu turvallisesti ja varmasti pöydälle.. lopulta tämä kävi ihan helposti, jopa yllättävän helposti kun muistaa vaan otaa tukevasti kiinni ja pitää siivet kasassa.

Kun nyt ensin oli päästy siitä että oli totuteltu miltä ne linnut tuntuivat kädessä ja miten niitä pidellään niin sittenpä alkaa itse työt. Kuivaharjoittelu!

Usein ei uskota, että on ihan hyvä etukäteen harjoitella mitä on tekemässä - ilman eläintä. Mekin aloitimme siitä, miten palkitsemme - kuinka nopeasti pystymme palkitsemaan eri asennoista ja hei eri käsillä! Ruoka kuppi oli ensin tyhjä ja sitten siinä oli jyviä. Oli yllättävän suuria eroja siinä mitä teki vasemmalla ja mitä oikealla kädellä. Nythän meillä on vain yksi liikkuva osa se kuppi eikä muita välineitä... tai hetkonen - kanan näkökulmasta taitaa olla muitakin. Nimittäin me itse. Pitää muistaa! Ensin naksautus ja sitten vasta liikkuu KUPPI eikä mikään muu :) Kellotauluharjoituksessa kyllä meni puurot ja vellit sekasin, sillä aika usein se naksautus tuli 1) ennen signaalia ja 2) kun käsi oli jo liikkeessä... eli tein oletuksia - mikä ei ole ollenkaan hyvä juttu!

Kuivaharjoittelun tärkeyttä en kyllä kyseenalaista, vaikka kuinka joku yrittä sille nauraa. Mietin vaan että kuinka usein mulla on tilanne, että on koira, naksutin, hihna ja ruoka ja tietenkin se tehtävä esimerkiksi joita pitää hallita saman aikaisesti? Ihan mielelläni mietin etukäteen mitä olen tekemässä ja miten ennen kuin sotken sen koiran niihin mun suunnitelmiin!

Eli oppi nr1 suunnittele ja harjoittele ilman eläintä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti